FAQ

Meest gestelde vragen over de post-HBO opleiding Wijkverpleegkundige


1.  Waar wordt de opleiding gegeven? 

Het onderwijs wordt in principe op een centrale plaats in Nederland gegeven, meestal in de buurt van Rotterdam. De exacte locatie hoor je ruim van te voren.

2.  Kan de leergang ook op locatie worden gegeven?

Als er vanuit één organisatie minstens 10 cursisten meedoen, dan kan in overleg het onderwijs op die locatie worden verzorgd.

3.  Waar kan ik een bewijs van hbo werk- en denkniveau verkrijgen?

Dat kan bij veel erkende onderwijs instellingen. Je doorloopt dan een zogenaamde EVC procedure. EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties. Vaak heb je die competenties door veel praktijkervaring met het juiste denkniveau verworven. Let er op dat zij wel gebruik maken van gevalideerde meetinstrumenten. Bedenk ook dat hier altijd kosten aan zijn verbonden. Die zijn voor eigen rekening. Om vooraf alvast een beeld te krijgen van je niveau kan een (gratis) quickscan doen bij EVC Centrum Nederland. Ga daarvoor naar de website; http://www.evc-centrum-nederland. Je kan dan beoordelen of je in aanmerking komt voor een EVC traject. Voor het toetsen van je niveau kun je ook terecht bij  EVC centrum Vigor (Klaas Hoeksema), www.vigor.nl.

4. Is aantoonbaar hbo werk- en denkniveau voorwaarde om de opleiding Wijkverpleegkundige te kunnen volgen?

Ja. Dit kan je aantonen door het overleggen van een hbo-diploma of door het overleggen van een met goed resultaat afgelegde specifieke EVC/HBO-testbewijs.

5. Betekent het succesvol afronden van de opleiding Wijkverpleegkundige dat ik van niveau 4 naar niveau 5 ga?

Nee. De enige manier om van niveau 4 naar niveau 5 te komen is via het HBO-V.

6. Moet er btw worden betaald?

Nee. Het onderwijs van SBW is vrijgesteld van btw.

7. Gaat de opleiding altijd door?

Bij voldoende aanmeldingen gaat dit in principe altijd door. Hierover word je tijdig geïnformeerd.

8. Krijg je vrijstelling binnen de gehele opleiding Wijkverpleegkundige als je de cursus Vakbekwaam Indiceren al hebt gevolgd?

Ja. Je krijgt bij een succesvolle afronding van de module Vakbekwaam Indiceren een certificaat op basis waarvan je voor dit onderdeel vrijstelling krijgt. 

9. Moet ik alle dagdelen gevolgd hebben om een certificaat te verkrijgen?

Ja. Voor het behalen van het certificaat is volledige aanwezigheid vereist. 

10. Als ik tijdens de cursus een dagdeel mis kan ik dat dan in een andere groep inhalen?

Ja. De stof is per dagdeel hetzelfde. Mis je bijvoorbeeld dagdeel 3 dan kun je in een groep die later gestart is dit dagdeel meedoen. Let wel: er zit een volgordelijkheid in de cursus. Je hebt bepaalde informatie nodig om verder te kunnen in de cursus. Een week verschil is niet erg, 3 weken wel. Inhalen moet altijd in overleg met SBW.

11. Wanneer ben ik formeel ingeschreven?

Zodra je een bevestiging ontvangt van inschrijving krijg je een factuur. Na ontvangst van je betaling ben je ingeschreven.


Vragen over de module Vakbekwaam Indiceren en andere losse modules.


1.  Is hbo werk- en denkniveau ook voorwaarde om de module Vakbekwaam Indiceren te kunnen volgen?

Nee, op zich is dat geen vereiste. Maar bedenk wel dat het de verwachting is dat indiceren in de toekomst voorbehouden is aan niveau 5 verpleegkundigen.

2. Gaan geplande modules altijd door?

Geplande modules vinden doorgang als voldoende deelnemers (15) zich ingeschreven hebben. Hierover word je tijdig geïnformeerd.

3. Waar en wanneer kan ik de losse SBW-modules volgen?

In principe worden de modules gedurende het jaar op een centrale plaats in Nederland verzorgt. Ga voor meer informatie naar de pagina van de betreffende module. Bij voldoende deelnemers van één organisatie verzorgt SBW de modules op locatie. Vraag een offerte aan.